5 kjappe om BS-katalogen

BS-katalogen publiseres ukentlig store deler av året. Formålet er å gi en uavhengig og lettlest oversikt for bibliotek over nyheter fra norske og utenlandske forlag og et godt verktøy for innkjøp og samlingsutvikling.

BS-katalogen publiseres digitalt på bibsent.no av Biblioteksentralen som er utviklingspartner og ledende bokhandel for bibliotek. Biblioteksentralen er del av Bibliotekenes Hus og vi er i dag en av få bokforhandlere i Norge som ikke har bindinger eller er eid av ett eller flere forlag.

 • 1. Hvorfor er BS-katalogen et godt verktøy for innkjøp?

  Du kan selvsagt følge med i forlagskatalogene og på forlagenes nettsider og holde deg ganske godt oppdatert, men det er tidkrevende og uoversiktlig. Den gode nyheten er derfor at vi allerede har gjort det for deg!

  Svært mange bibliotek bruker BS-katalogen til bokbestillinger. Mange av forlagene har flotte kataloger, men disse utkommer når bokvåren og bokhøsten er godt i gang. Markedsavdelingen i Biblioteksentralen har møter med alle de store og mellomstore forlagene i forkant av hvert halvår. De mindre sender nyhetslister. På denne måten har vi informasjon om alle bøker som utkommer de neste to kvartalene. Det gir oss en god oversikt, slik at vi alltid kan ligge i forkant og fortelle deg hva som kommer.

 • 2. Hva inneholder BS-katalogen?

  Nyhetslistene for voksne og barn inneholder kommende utgivelser de neste par ukene. Vi går gjennom alle kommende utgivelser og tar med bøker vi tenker at vil være interessante for folke- og skolebibliotek.  Vi sjekker også utgivelsesdatoer, da disse ofte blir endret. Selvsagt kan det glippe litt når vi baserer oss på den informasjonen forlagene har gitt oss, men stort sett kan du stole på at utvalget er gjort etter slike vurderinger.

  Fra de store og mellomstore forlagene, er det fleste titlene med i nyhetslistene. Men også mange små forlag, «kjøkkenbokforlag» og forfattere som utgir bøkene selv tar kontakt med oss for å få bøkene sine vurdert. Dersom vi tenker at bøkene har god nok kvalitet, at de nylig har utkommet og at de kan ha bredere interesse – tar vi dem med.

  Når det gjelder engelske bøker er utvalget enormt, og vi skaffer det meste. I BS-katalogen har vi imidlertid gjort et utvalg for deg. Her finner du bøker for voksne og barn, som har fått gode omtaler, forfattere som er kjent fra norske oversettelser og populære serier. Her finner du også spennende debutanter og boksnakkisser fra Storbritannia og USA.

  Vi tilbyr det aller meste av filmer som kommer på det norske markedet i fysisk format. I BS-katalogen presenterer vi de filmene som vi mener kan være aktuelle for bibliotekene. For dataspill er utvalget gjort ut fra titler vi har rettigheter til å selge. Dette markedet er stort, men utvalget her er basert på at spillene lovlig skal kunne lånes ut i biblioteket. 

  Titler som av ulike grunner ikke blir med i BS-katalogen registrerer vi i vår nettbutikk, slik at de som er interessert kan finne dem der. Bøker dere ikke finner i nettbutikken strekker vi oss også langt for å skaffe, det er bare å ta kontakt!

 • 3. Hvorfor er omtalene en fordel i BS-katalogen?

  «Den var så spennende at jeg ikke fikk sove, jeg lå og leste i hele natt!» , «Den mest romantiske historien jeg har lest i hele år!» og «Denne lå på nattbordet til Obama!» Mange såkalte blurbs kan være nyttige når du skal velge deg en bok, men ikke alle er like nyttige når du skal vurdere om den passer i biblioteksamlingen eller skal anbefale den til en låner. Vi har luket ut alle blurbs og svulstige superlativer. Våre omtaler er korte og gjort mer nøytrale enn forlagenes egne omtaler, som vi baserer oss på. Vi prøver å gi deg nok informasjon til å vurdere om boka er interessant for dere.

  De engelske bøkene har omtaler på norsk, slik at det er raskt og enkelt å vurdere om disse kan være noe for dere. Vi vet for eksempel at mange skolebibliotekarer har begrenset tid og ingen mulighet til å surfe gjennom heleAmazon. Her er utvalget gjort med tanke på norske lesere og titler som er å få kjøpt nå.

 • 4. Hvor ofte kommer BS-katalogen?

  BS-katalogen legges ut i nettbutikken. Fra første uke i januar sendes den ut hver uke fram til påsketider. Deretter sendes den ut annenhver uke. I sommerferien tar vi en pause, men den siste katalogen i juni inneholder utgivelsene som utkommer i løpet av sommeren. Allerede i midten av august er vi i gang igjen, og sender kataloger hver uke frem til bokhøsten begynner å avta. Da går vi over til annenhver uke fram til desember.

 • 5. Hvordan kan du motta BS-katalogen?

  Alle som er kunder hos oss kan motta BS-katalogen som nyhetsbrev og/eller logge seg inn i katalogen via nettbutikken. Får du ikke en påminnelse om katalogen vår på e-post? Registrer deg her: 

  Meld deg på nyhetsbrev til BS-katalogen | Biblioteksentralen (bibsent.no)

  Hvis du ønsker å ta kontakt med en av våre markedskonsulenter, finner du en oversikt over ansatte i salg- og markedsavdelingen på bibsent.no.