Nina Therese Bjarkeid, som er markedskonsulent for utenlandsk litteratur i Biblioteksentralen, har valgt ut 6 nye lettlestfavoritter. Hun er spesielt på utkikk etter bøker som kan vekke leselysten hos unge lesere.

Det utgis stadig flere lettleste bøker på engelsk og tiden da man kun hadde et fåtall gamle klassikere å velge mellom, er definitivt forbi. Denne høsten bugner det av fine, lettleste titler der leseglede er stikkordet. Felles for bøkene er god skrift, korte kapitler, illustrasjoner samt et engasjerende innhold som vekker leselysten. Men hvilke bøker skal man velge i jungelen av utgivelser? Jeg har valgt ut seks nye favoritter som passer for mellom- og ungdomstrinnet.

(Denne artikkelen er tidligere pulibsert på Bibliotekenes Hus)

Heartstopper: Den første store kjærligheten
 

Charlie og Nick har aldri truffet hverandre til tross for at de går på samme skole. Helt til de plutselig en dag må sitte ved siden av hverandre i klasserommet. De blir raskt venner og Charlie forelsker seg i Nick, selv om han er overbevist om at det ikke er gjensidig. Men så viser det seg at Nick også er interessert i Charlie. 

Tegneserier og grafiske romaner har fått et betydelig oppsving de siste par årene og det utgis stadig mer innen denne sjangeren. Bøkene er enkle å lese uten at det går på bekostning av innholdet, noe Heartstopper (Hachette Children’s Group, 2019) er et godt eksempel på. Boka er en av bestselgerne hos Biblioteksentralen og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Boka tar opp viktige tema som homofili, kjærlighet, lojalitet og psykiske lidelser. Den er ektefølt, ærlig og svært lettlest. Her er det ikke nødvendigvis tekst på hver side, men illustrasjonene taler for seg og gir leseren et pusterom. Dette er den første av tre bøker i serien om Charlie og Nick (den siste fra 2020).

World Burn Down: Actionfylt miljøthriller
 

Moren til Carlos er ansatt i IBAMA, en forening i Brasil som jobber for å stoppe avskogingen av Amazonas. Moren gjør alt i sin makt for å beskytte regnskogen fra utbyggerne, minearbeiderne og bøndene som på ulovlig vis ødelegger det sårbare området. Arbeidet er på langt nær ufarlig og en dag blir Carlos kidnappet av morens fiender, slik at de kan gi henne en lærepenge. Langt inne i regnskogen forsøker Carlos å flykte, men plutselig blir han fanget av de voldsomme skogbrannene i området.

Steve Cole er tidligere kjent for bøkene om Young Bond. Hans nye roman, World Burn Down (Barrington Stoke, 2020), er en skikkelig pageturner som bokstavelig talt starter med et brak og som får deg hekta fra første stund. Ikke bare er det spennende å følge Carlos’ farlige flukt gjennom jungelen, men det er også god og viktig læring underveis. Cole skriver godt om avskogingen av Amazonas og konsekvensene dette får for planter, dyr, urbefolkningen samt resten av verden. Vi får også et innblikk i arbeidet som gjøres for å stoppe ødeleggelsene. Boka har korte kapitler, god avstand mellom linjene og er illustrert.

Just Another Little Lie: Gripende oppvekstroman
 

Moren til Violet har ikke vært seg selv på en stund. Det blir litt for mange glass med vin på kvelden og om morgenen kommer hun seg ikke ut av senga. Det er Violet som tar på seg morsrollen og følger lillebroren til skolen og sørger for at han får middag. Violet vil så gjerne tro på moren når hun lover at hun skal forandre seg, men vil det noen gang skje? Hvorfor kan hun ikke bare slutte å drikke, i det minste for barnas skyld?

Just Another Little Lie (Barrington Stoke, 2020) er en ærlig og gripende roman om hvordan alkoholmisbruk kan ødelegge en hel familie. Det er sårt og vondt å lese om barnas urokkelige lojalitet overfor moren, om sviket og de brutte løftene – om hvordan alkoholen har blitt den nye normalen i hjemmet deres. Heldigvis finnes det også et håp i boka i form av noen trygge voksne som ser Violet og broren. Boka tar opp et tema som ofte er tabubelagt og vanskelig å snakke om, og derfor er det desto viktigere at det finnes lett tilgjengelig barne- og ungdomslitteratur slik som denne romanen. «Just Another Little Lie» utkommer på lettlestforlaget Barrington Stoke og egner seg godt for ungdomstrinnet.

On the Ghost Trail: Det spøker i bestefars hus!
 

Tre søsken overnatter i huset til bestefar, og de er overbevist om at det bor et spøkelse der – det er jo spindelvev overalt! Ved midnatt sniker de to eldste barna seg ut for å lete etter spøkelser på kirkegården. Men det blir langt skumlere enn de hadde sett for seg.

On the Ghost Trail (Bloomsbury Publishing PLC, 2020) er en herlig grøsser med glimt i øyet. Den har relativt få sider og blir akkompagnert av sjarmerende illustrasjoner, noe som gjør at den passer godt for de yngste engelsk-leserne. Boka inneholder også lesetips og forslag til aktiviteter.

The Witches: Klassiker i ny drakt

 

Heksene er ikke slik som i eventyrene. De har på seg vanlige klær og har vanlig jobber, og de bor i helt vanlige byer over hele verden. Men slike hekser er svært farlige for barn, noe en åtte år gammel gutt sårt får erfare når han havner i klørne på selveste storheksa.

Roald Dahls udødelige barnebokklassiker har fått nytt liv i denne grafiske romanen som er illustrert av franske Pénélope Bagieu. Det er første gang Dahls bøker utgis i dette formatet. Og la det være sagt; storheksa i denne boka er virkelig skummel, faktisk mye skumlere enn jeg husker henne fra min egen barndom. Boka er på nesten 300 sider, men ikke la deg skremme av sideantallet. The Witches(Scholastic, 2020) har mange sider uten tekst, der illustrasjonene taler for seg. Mange kjenner nok den norske oversettelsen fra før, noe som gjør terskelen lavere for å lese boka på engelsk. Tegneserieversjonen har et godt driv og det er aldri et kjedelig øyeblikk. Her er det mørk humor, grøss og uimotståelige illustrasjoner i skjønn forening.

Level up! Last one standing: Et virtuelt eventyr
 

Spillentusiastene Flo og Max er fanget i et tv-spill der de må kjempe mot en rekke skumle skapninger og redde moren til Flo for å komme til neste nivå. Men når noen gamle kjenninger dukker opp i spillet blir det umulig for barna å vite hvem de kan stole på. Og de må komme seg i trygghet raskt – hvis ikke, er det game over.

Level Up (Authentic Media, 2020) drar leseren raskt inn i sitt spillunivers. Her er det full rulle fra begynnelse til slutt, noe som er et godt utgangspunkt for de motvillige leserne. Boka inneholder en rekke spillreferanser og er lagt opp som et tv-spill der hovedpersonene må komme seg gjennom forskjellige nivåer. Dette er bok nummer fire i serien, men de kan fint leses uavhengig av hverandre. Med et fengende tema, god skrift og fine illustrasjoner er dette et spennende og lettlest eventyr med en ny vri, som passer for mellomtrinnet og oppover.

Denne artikkelen er tidligere pulibsert på Bibliotekenes Hus.