Vårens krim for barn

Krim er populært for både for voksne og barn. Nå har jeg tatt for meg tre veldig forskjellige bøker. Alle har hovedmålgruppe 9-12, men de har forskjellig vanskelighetsgrad og vil appellere til ulike lesere.

Døden i Munkemyra

Elin Brend Bjørnhei har kommet ut med Døden i Munkemyra, første bok i en ny serie på Kagge forlag, Feriemysteriene. I denne serien, som i Kagges to tidligere spenningsserier for mellomtrinnet, CLUE og Mot og mysterier, inneholder hver bok en avsluttet sak, mens et overordnet mysterium går gjennom hele serien. Hovedpersoner er Sara og Mathias, tretten år gamle tvillinger med smak for mysterier. De skal tilbringe påsken på farmors hytte sammen med foreldrene sine. Farmor selv har vært sporløst forsvunnet i over et år. Sara savner henne og grubler over hva som kan ha skjedd – forsvinningen er seriens overordnede mysterium.

Sara får ikke sove den første natta. Hun hører lyder og ser mystiske lys fra skogen. Dagen etter går hun ut sammen med Mathias for å finne ut hva som skjer. De finner myra og blir kjent med Gabriel, en hyggelig gutt som bor i nærheten, og er sønn av stedets ordfører. Sammen med ham går de inn for å finne ut hva som skjer på myra, og hvem som står bak. Det viser seg å være farligere enn de kunne tenke seg, og det handler om miljøkriminalitet.

For meg ser det ut som at Feriemysteriene er beregnet for litt svakere lesere enn de tidligere seriene, språket er litt enklere og skriftbildet er tydeligere.

Mord på museet

Montgomery Bonbon av Alasdair Beckett-King er en ny serie for mellomtrinnet, oversatt fra engelsk av Inger Sverreson Holmes. Første bok heter Mord på museet. Det høres litt voldsomt ut for en barnebok, men boka er mer morsom enn skummel. Forfatteren er stand-up-komiker, og det merkes. Intrigen og karakterene i boka er sterkt inspirert av Agatha Christie. Språket er fullt av ordspill og blødmer.

Vår helt Montgomery Bonbon er en genial detektiv med bart og underlig, franskinspirert aksent, som en Hercule Poirot i et barns skikkelse. Ikke så rart, siden en ti år gammel jente ved navn Bonnie Montgomery skjuler seg bak frakken og barten. Med bestefaren som Watson, har hun allerede løst mange mysterier og selvfølgelig løser hun dette også, etter en iherdig innsats med vitneavhør og undersøkelser på det lett kaotiske museet.

Boka er godt egnet til høytlesning, da den har et språk og en humor som vil appellere til både voksne og barn. Tegningene i svart-hvitt har masse humor og sjarm, og for eksempel grepet med at sidene blir svarte når lyset går mens forbrytelsen skjer, er elegant. Den er super til selvlesning også, men lesere på Bonnies alder bør ha lest ganske mye for alderen, inkludert en del krim.

Blodspakten

Nå har jeg spart det beste til slutt! Cappelen Damm har kommet med Blodspakten, fjerde bok i Johan Rundbergs serie Stockholm, om Mika Månevind, barnehjemsjenta som sammen med politimannen Valdemar løser kriminalgåter i Sverige på 1800-tallet. I de tre første bøkene var handlingen lagt til Stockholm. Nå har de forflyttet seg til godset Rosengåva, hvor Mikas mor, som ble tvunget til å gi Mika fra seg rett etter fødselen, bor og jobber. Men alt er ikke som det skal være på Rosengåva. Stedet er hjemsøkt – eller er det noe annet på ferde? Mika og Valdemar får en ny sak i hendene, og det gjelder liv og død.

Det mangler ikke spenning og action i bøkene om Mika, men denne serien har mye mer enn en god kriminalintrige. Mika er en av de mest engasjerende krimhelter jeg noen gang har lest om, uavhengig av målgruppe for bøkene. Bipersonene er også fengende skildret, og i denne boka som i de tidligere er omgivelsene herlig skummelt og fantasieggende skildret. Også denne boka egner seg glimrende til høytlesning både for familien og i klasser eller andre grupper.