Tendenser i tiden

I sjangeren spenningsbøker for barn kan jeg se noen trender. Det kommer flere bøker som er en hyllest til eller er inspirert av klassisk krim for voksne. Bøkene om Enola Holmes, Sherlocks ukjente lillesøster, kommer både som romaner og tegneseriebøker. Rick Riordans nye serie er en hyllest til "En verdensomseiling under havet". Her har han en kvinnelig hovedperson, det er visst første gangen. Den boka hører til i en annen artikkel, men jeg må røpe en liten kuriositet som ikke spoiler: Dette er første gang jeg har lest om en kvinnelig helt som får mensen midt i dramaet.

Ellers er det flere serier som tar for seg miljøkriminalitet og/eller klimaproblematikk. "Klodeklubben" er for barn fra ca seks år, med tema som forurensning, støy og søppel. "Overleve" er en ny serie for eldre barn, adskillig tøffere. Den kommer jeg tilbake til.

De besatte

Svingens mørke verden holder koken som en populær lettlest grøsserserie. De besatte er faktisk bok nummer 24. Vi treffer Jakob, som lar seg overtale av den nye nabojenta Hanne til å balansere helt ytterst på Våghalsen, selv om han har høydeskrekk og ikke får lov av mamma. Han faller selvsagt og skader seg stygt. Men Jakob er ikke den eneste i nabolaget som plutselig gjør dumme ting. Her er avkuttede fingre, brannskader og det som verre er. Kan det ha noe med den søte Hanne å gjøre? Hun har noen overtalelsesevner helt utenom det vanlige. Det er ikke rart at bøkene er populære. De er tynne, har god skrift og ganske enkel tekst uten å være barnslige, de har noen passe skumle illustrasjoner, og de er ordentlig creepy.

Skityven

Mysteriene på Maribakken av Lars Mæhle er en ganske lettlest krimserie som startet i 2020, og i år har fjerde bok, Skityven, kommet. Klasse 4B er på klassetur til en skihytte. I spisesalen der henger et par gamle ski, som har tilhørt en helt fra krigen. Så blir skiene stjålet, og detektivklubben som består av Kalle, Gina, Noor og Eskil har fått en ny sak. Det går over stokk og stein med og uten ski, saken blir løst og vennene skåler i melk. Tonen i denne serien er veldig mye lysere enn i den forrige. Sakene er i utgangpunktet realistiske, og ungene virker troverdige. Eskil er litt slitsom, både for den mer forsiktige Kalle og leseren. Det må alltid skje noe og han snakker delvis i STORE BOKSTAVER, så du hører stemmen til den overivrige guttungen mens du leser. Men underholdende er det. Dette er en skikkelig påskekrim fra ca åtte år.

Vulkanen vaknar

Tor Arve Røssland: Vulkanen vaknar (Overleve ; 1): Handlingen i denne nye serien fra Samlaget foregår noen år frem i tid. Det er et dystopisk samfunn vi møter, med store utfordringer på grunn av klimaendringer. Folk flykter fra oversvømte land og byer, fra varme og krig. Forskere jobber på spreng, blant annet med å finne fisk og alternative (matkilder) i havet. Jamal og Eira, begge tretten år gamle, er med fedrene sine på jobb på forskningsskipet Bluenose. De har svært forskjellig tilnærming til situasjonen. Jamal vil bli marinbiolog selv og er levende engasjert i alt som skjer på skipet. Eira er med høyst ufrivillig etter å ha blitt utvist for å lage bråk på skolen. Det eneste hun er opptatt av til å begynne med er å komme seg på nett. Men snart skjer grusomme og skremmende ting rundt dem. Forskningsskipet havner i en krigssone hvor Alliansen (EU?) og Americas, Nord- og Sør-Amerika som har slått seg sammen, er i krig.

Handlingen er intenst spennende. Man kan alltid stole på Røsslands spenningskurver. Men boka har mer. Skildringene av krigshandlinger er uhyggelige, kanskje nesten i skumleste laget for en bok beregnet på mellomtrinnet. Det samme gjelder skildringene av hva som har skjedd med klimaet på jorda. Dessuten skjer det et dødsfall som antagelig er et drap. Hovedpersonene er veldig forskjellige. Jamal er litt nerdete, nysgjerrig og våken. Han er tidligere rullestolbruker, men har fått installert robotbein – noe som høres helt selvfølgelig ut i denne tiden, så alt er heldigvis ikke negativt. Eira fremstår som en bortskjemt drittunge, men hun vinner seg ved nærmere bekjentskap og lærer ganske mye om livet (og døden) i løpet av boka.

Målgruppa er mellomtrinnet, men boka er ikke for alle. Mange kan bli ordentlig skremt av den, særlig fordi det blir påpekt at dette ikke er så langt frem i tid. Og jeg ville i alle fall ikke gitt den til en åtteåring, om aldri så leseflink – som jeg ville gjort med de fleste andre mellomtrinnsbøker. Tøft, men bra, fra ca 10-11 år.

Opphavet

Trilogien Opphavet av Torbjørn Moen kom ut på Omnipax forlag 2019-2021, og jeg synes den har fått ufortjent lite oppmerksomhet. Jeg-fortelleren er tolv år gamle Kristoffer. Da han var fem år gammel forlot faren ham og moren. Nå finner han tilfeldigvis et spor etter faren i lommen på en gammel frakk på loftet. Kristoffer begynner å leke detektiv, og det får uventede resultater. Han finner ut at han har en eldre halvsøster, Kristin. De begynner å samarbeide om å lete etter faren, samtidig som de blir kjent med hverandre og nøster opp i bakgrunnshistoriene sine. Det blir en trilogi med masse action, for Kristoffer og Kristin er ikke alene om å lete etter faren. Her er russiske trollfabrikker, spioner, kontraspioner, trippelagenter og det meste. Miljøet er Oslo, språket likeså. Målgruppa er gutter og jenter på mellomtrinnet.

Fox og Fjell detektivbyrå

I serien Fox og Fjell detektivbyrå av Sunniva Vagstad og Dominic Munton har det foreløpig kommet to bøker, Det brenner! og Innestengt! Serien starter med at noen ungdommer laiver i skogen, noen tuller med varme, og litt etter begynner det å brenne kraftig. Siv og Ben prøver desperat å finne ut hva som skjedde, samtidig som de prøver å finne igjen vennen Isak, som forsvant etter brannen. Det viser seg å ligge alvorlig miljøkriminalitet, som bunner i grådighet, bak. Bok 2, Innestengt, starter med at Ben sniker seg inn på skolen på kveldstid for å ta tilbake noe vaktmesteren har beslaglagt. Han kommer til å se og høre noe han ikke burde gjort. Bøkene er forholdsvis korte, har sympatiske personer og mye action. De har ikke fått mye oppmerksomhet, men jeg får spørsmål fra skolebibliotekene, så dette er nok bøker elever på mellomtrinnet anbefaler til hverandre.

Natteravnen

Johan Rundberg har vunnet Augustprisen 2021 og Crimetime Awards for beste barnekrim 2021 for Natteravnen. Det forstår jeg godt, for dette er en kjempespennende bok. Handlingen foregår i Stockholm den iskalde vinteren 1880. Mika, nesten 12 år gammel, bor på barnehjem i Drottninggatan. For å tjene litt penger til barnehjemmet jobber 11-åringen på et vertshus og serverer øl til fulle mannfolk. For å overleve under slike forhold lærte Mika tidlig å være observant, legge merke til detaljer og tenke kjapt. En natt blir en nyfødt jente levert på barnehjemmet, og det er Mika som åpner døren. Det er en ung, livredd mann som leverer barnet. Barnet må registreres, og det er Mika som må bli med bestyrerinnen Amelia til politistasjonen for å gjøre det. Nå fører det ene til det andre, og dagen etter dukker politimannen Valdemar Hoff opp på barnehjemmet og spør etter Mika. De har fått inn et mordoffer, og Valdemar trenger Mika til å se om det er mannen som leverte barnet. Det er det ikke, men det er likevel nå samarbeidet mellom den røffe politimannen og den smarte jentungen starter. De havner i en virkelig farlig situasjon når de avslører at en morder har gått fri, og at Valdemars sjefer prøver å skjule det. Siden dette er første bok i en serie om radarparet vet vi at de overlever, men det er ordentlig spennende underveis. Men "Natteravnen" er mer enn en spenningsbok. Den forteller om en dramatisk tid, da fattige barn levde på gata og kunne bli utnyttet av samvittighetsløse arbeidsgivere, eller heller slavedrivere, som tok til seg såkalte fosterbarn for å få billig arbeidskraft som ingen ville savne om noe skjedde med dem. Barnehjemmet der Mika bor fantes i virkeligheten.  Mika er tøff og gatesmart, men hun har stor omsorg for de mindre barna og for vennen Rufus, som i likhet med henne selv aldri har blitt adoptert eller satt bort i fosterhjem. Boka er svært velskrevet, ganske lettlest, men tøff og uten barnslig sentimentalitet og klisjeer. Den passer for mange gutter og jenter 10 pluss, men ikke de sarteste sjelene. Jeg kan også tenke meg at den er flott til høytlesning, eller som lydbok, til familien. Johan Rundberg har skrevet gode bøker før, og han blir bare bedre og bedre. Dette er gull, en kommende klassiker som har elementer fra Dickens og Conan Doyle. Kan anbefales til de som liker Enola Holmes, og mange andre. Den er glimrende oversatt av Kjersti Velsand.

Jeg gleder meg til neste bok om Mika og Valdemar og håper de når frem til mange norske barn.