Blant de ansatte i Biblioteksentralen er det, naturlig nok, mange som leser bøker. Men vi har ulike lesepreferanser, og vi vil derfor gjerne dele et utvalg lesetips fra huset. Kanskje vi kan inspirere til noen nye leseopplevelser?

Her tipser Rune om tre av de beste bøkene han har lest i det siste og røper hvilke to bøker han gleder seg mest til å lese i vinter. 

Nattverden
 

"En av de beste jeg har lest i år." Rune

En reise gjennom Oslos natteliv på åtti- og nittitallet. Til lyden av svett disco, pastellpop og pulserende techno- og houserytmer geleider forfatter og utelivsgründer Olle Thorsvik leseren innom klubber, kaféer og vannhull langs hovedstadens lysløype . Da Willoch-regjeringen i 1981 initierte liberaliseringstiåret mistet Oslo sin uskyld. Thorsvik forteller historiene om de offisielle og de ulovlige festene, torpedovirksomhet, legale og illegale stimuli og alt det som gav restaurant- og utelivsbransjen sitt tvilsomme rykte. Boken er rikt illustrert. Omtalen er utarbeidet av BS.

Morgenstjernen
 

"Blant mine favoritter i år." Rune

En natt sent i august skjer det noe merkelig. Litteraturprofessoren Arne og kunstneren Tove har reist på feriestedet på Sørlandet sammen med barna sine. Vennen deres, rikmannssønnen Egil, er på en hytte i nærheten. Journalisten Jostein er på byen, kona hans Turid har nattevakt, presten Kathrine er på vei hjem fra seminar, og barnehageassistenten Emil er på øving med bandet sitt, når det plutselig dukker opp en enorm stjerne på himmelen. Ingen aner hva slags fenomen dette kan være, og selv astronomene er forbløffet. Sakte men sikkert går livet videre når folk begynner å miste interessen for den store nyheten, men ikke helt som før, fordi det begynner å inntreffe merkelige fenomener. Omtalen er utarbeidet av BS.

Årets døde
 

"En av de beste jeg leste i våres." Rune

Forfatteren Stig Aasvik skriver ut en virvlende indre bevissthetsstrøm. Historien har fulgt hovedpersonen gjennom depresjon og arbeidsledighet mens han stirret nederlaget i øynene på jobbsøkerkurs på NAV. I denne romanen har han fått en jobb. Han reflekterer fremdeles rundt seg selv og sitt liv i nåtid og fortid, om det vanskelige forholdet til faren sin, om barndom og sorg, hverdagslivet, og eksistensielle utfordringer. Stig Aasvik ble tildelt Vestfold Litteraturpris i 2018. Omtalen er utarbeidet av BS.

Byens spor: Jesper og Trude
 

"Denne gleder jeg meg til å lese!" Rune

I fjerde bok i Byens spor-bøkene, et av høydepunktene i Lars Saabye Christensens forfatterskap, har vi beveget oss til 80-tallet. Selv om tidene og byen har endret seg, kan man fortsatt finne tydelige spor av det som en gang var. Jesper og Trude står nå i sentrum av fortellingen. De har blitt eldre, og dermed har også perspektivet deres endret seg. Nå må de finne sin retning i livet, det er nå noe må skje. Vi møter igjen Jesper og Stine, men også nye karakterer som trer inn i historien om familien Kristoffersen. Fortellingen om Jesper og Trude er morsom, trist, nådeløs og vakker. Omtalen er utarbeidet av BS.

Hvis jeg var mann
 

"Enda en bok jeg gleder meg til å lese." Rune

I denne boken undersøker forfatter Geir Gulliksen dagens mannsrolle. Det offentlige ordskiftet rundt kjønn kan sies å være polarisert. Noen menn opplever seg enten tilsidesatt i et kvinnedominert og feminisert samfunn, andre kjenner på en større åpenhet og fleksibilitet enn det som var deres forfedre til del. I tekstene sine utforsker Gulliksen blant annet ensomhet, det komplekse rundt mannlig seksualitet, mannen som det svake kjønn, selvfølgeligheten ved å velge kvinnelige forbilder og hvilke muligheter gutter som skal bli menn har i dag. Omtalen er utarbeidet av BS.