Blant de ansatte i Biblioteksentralen er det, naturlig nok, mange som leser bøker. Men vi har ulike lesepreferanser, og vi vil derfor gjerne dele et utvalg lesetips fra huset. Kanskje vi kan inspirere til noen nye leseopplevelser? Ellisiv leser mye fantasy, og her deler hun noen av favorittene sine med oss. 

We Hunt the Flame
 

Etter årtier med blendahvite høyfantasybøker med tema fra europeisk middelalder har flere friske pust gjort sitt inntog i sjangeren. En av mine favoritter blant disse er We Hunt the Flame av Hafsah Faizal. Handlingen er satt i et arabisk kongerike fylt av mørk magi, delt inn i kalifater underlagt sultanen. Vår hovedperson er den unge kvinnen Zafira som forkler seg som en mann og reiser på jakt for å brødfø landsbyen sin. Hun er en ypperlig jeger, og hun er den eneste som kan bevege seg fritt ut og inn av den forheksede skogen Arz. I skogen finner hun det hun trenger for å holde seg selv og familien i live, men det mørke skogbrynet kryper nærmere og nærmere hjemmene deres og truer med å svelge alt. Etter at magien forsvant fra verden for flere årtier siden, har alle kalifatene falt under en mørk forbannelse, og Zafiras hjemtrakter, som pleide å være en glovarm ørken, har blitt til et snødekt ødeland. Denne boka inneholder alt det beste ung voksen-sjangeren har å by på: et fiendskap som utvikler seg til en ulmende romanse, magiske krefter som vekkes til live og et sprakende og fargerikt persongalleri. En annen ting jeg elsker ved denne boka er den utstrakte bruken av arabiske ord og uttrykk. Her får man lese en fantastisk historie og lære gloser på kjøpet, og bakerst i boka står en fullstendig ordliste, om du skulle komme til å glemme noe.

 

 

Strange the Dreamer
 

Strange the Dreamer av Laini Taylor har en av de mest elskverdige hovedpersonene jeg noensinne har fulgt på et eventyr. Lazlo Strange endte opp som en bibliotekarlærling etter at han mistet begge foreldrene sine i krigen som femåring. Han lever et ørkesløst liv med hardt arbeid og uten håp om en lysende fremtid, men det stopper ham ikke fra å være en godhjertet, ydmyk og håpefull gutt med store drømmer. Lazlo har alltid vært fascinert av den myteomspunne byen Weep, som ble kuttet av fra resten av verden for to hundre år siden under mystiske omstendigheter. Når en gruppe eventyrere kommer til byen, får Lazlo sitt livs mulighet. De legger ut på en farefull reise gjennom ørkenen for å nå byen, og etter å ha blitt oversett og undervurdert hele livet, kommer endelig Lazlos omtenksomhet og harde arbeid frem i lyset. Jeg kan røpe at de når fram til Weep (hvem skulle ha trodd det?), og at det viser seg at Lazlo er langt mer spesiell og viktig enn han selv tror, men det utrolige og magiske mysteriet som møter dem der, synes jeg du skal lese om selv. 

 

 

The Ocean at the End of the Lane
 

De fleste fantasyelskere kan nok enes om at Neil Gaiman er en mester innenfor sjangeren, og The Ocean at the End of the Lane er intet unntak fra seiersrekken hans. Det er en rørende og tankevekkende historie som er dels magisk realisme og dels fantasy. Vi blir introdusert for en middelaldrende mann som har returnert til barndomshjemmet sitt i Sussex i anledning en begravelse. Når han er der, blir han plutselig på mystisk vis dratt mot gården i enden av blindveien forbi foreldrenes gamle hus. På veien dit blir minnene hans fra barndommen klarere og klarere, og vi blir med ham inn i en gradvis og drømmelignende erindring om de merkelige hendelsene som utspant seg da han var en liten gutt. Her går turen innom hele følelsesspekteret; det er skremmende og nervepirrende ting den unge gutten blir utsatt for, men vennskapet han knytter til nabojenta Lettie og kjærligheten han blir vist hos familien hennes gjør meg varm om hjertet. Det er en bittersøt historie om omsorg, selvoppofrelse og å måtte hanskes med konsekvensene av avgjørelser man tar som barn.