Bøker som forklarer klimakrisen

Her har vi samlet tilgjengelige bøker som kan gi mer kunnskap om hva som skjer med klimaet, og hvordan vi som enkeltmennesker og som samfunn kan bidra til å redde naturen og miljøet.

Spenning og fantasy for barn og ungdom høsten 2022

Temaene er varierte i høstens spennings- og fantasybøker for barn og ungdom, fra dystopi til nostalgi. Men vi ser også flere titler om gjengmentalitet, mobbing og vold.

Bøker om ytringsfrihet

Ytringsfrihet er både en individuell menneskerettighet og en forutsetning for et fungerende demokrati. Her er en samling bøker som bidrar til å belyse ytringsfrihet fra ulike sider. 

Identitet og kulturelt mangfold

Her har vi samlet noen bøker for barn og ungdom som på ulike måter handler om identitet og mangfold i det norske samfunnet. Bøkene kan også passe til arbeid med tverrfaglige emner i skolen.

Ukraina

Her har vi samlet noen bøker og filmer om Russland og Ukraina som kan hjelpe deg med å forstå bakgrunnen for krigen. 

Lettleste bøker på engelsk for barn og ungdom

Det utgis stadig flere lettleste bøker på engelsk, og markedet bugner av fine titler der leseglede er stikkordet. Her har vi samlet anbefalte bøker som passer for henholdsvis barn og ungdom.

True crime

True crime har etablert seg som en populær sjanger i Norge, og her finner du bøker og filmer basert på krimgåter fra det virkelige liv.

Musikkbiografier og andre bøker om musikk

Her finner du nyere musikkbiografier i bokform, på DVD eller på Blu-ray. Dessuten tipser vi om gode musikkbøker som er kommet ut på engelsk.

Tverrfaglige emner i skolen: Folkehelse og livsmestring

Her har vi samlet et variert utvalg av bøker knyttet til temaene folkehelse og livsmestring for både små og store lesere.

Mennesker på flukt

Krig og flyktningkrise har i de senere år aktualisert flukt og flyktninger som tema i litteraturen. Her har vi samlet aktuelle bøker som formidler fortellinger og erfaringer fra mennesker på flukt.

Leksehjelp og lekende læring

Her har vi samlet noen bøker som kanskje kan gjøre leksehverdagen litt lettere. Noen av bøkene er rettet mot foresatte, noen kan brukes av foresatte sammen med barna, og andre er tips til lettlestbøker fra ulike serier. 

Pride

Pride er en feiring av kjærlighet, mangfold og aksept. Her har vi samlet bøker og filmer om LHBT-identitet.

Ungdom og psykisk helse

I de siste tiårene har andelen unge som sliter psykisk vært gradvis økende. Her finner du bøker om barn og ungdommers psykiske helse.

Familie og familierelasjoner

Familien er noe av det viktigste vi har i livet. Derfor er også litteraturen som handler om familieforhold stor og omfangsrik. Her har vi samlet noen bøker og filmer for ulike målgrupper som på et eller annet vis handler om familielivet. 

Tverrfaglige emner i skolen: Bærekraftig utvikling

En bærekraftig utvikling har sosiale, økonomiske og miljømessige aspekter, og hvert enkelt individs handlinger har betydning. Her har vi samlet bøker og filmer for barn og ungdom som tar for seg natur og miljøvern, som kan passe til arbeid med tverrfaglige emner i skolen.

Tverrfaglige emner i skolen: Demokrati og medborgerskap

Demokrati og medborgerskap har blitt et tverrfaglig tema i skolen. Her har vi samlet bøker for barn og ungdom som tar for seg temaer knyttet til politikk og samfunnsforhold.

Samisk historie og kultur

Vi har samlet et utvalg bøker om samisk historie og kultur. Her finner du både skjønnlitterære bøker og sakprosa til voksne, barn og ungdom.

Et liv på nett

Temaer som digitalisering, sosiale medier og nettvett er svært aktuelle. Her har vi derfor laget en samling bøker som tar for seg disse temaene på ulikt vis. 

Uteliv

Livet er best ute, og det er mange måter å nyte naturen på. Her har vi samlet bøker som gir inspirasjon til å komme seg ut av sofakroken! 

Science fiction

Science fiction er aktuelt som aldri før. Nye bøker i sjangeren formidler dristige visjoner om aktuelle tema som identitet, klima, utenomjordisk ekspansjon og framtidens globale fellesskap. Her er et forsøk på å beskrive noen trender.

Filmer basert på bøker

En vellykket filmatisering kan bringe ny aktualitet til en bok og introdusere den for nye lesere. Her har vi samlet filmer og serier som baserer seg på kjente og populære bøker. Disse kvalitetsfilmene er selvsagte titler å ha i filmhylla på biblioteket.