Bøker om demokrati og styresett i Norge

Her har vi samlet noen aktuelle bøker som formidler ulike perspektiver på politikk, samfunn og demokrati. (Oppdatert 13.09.23)

Tverrfaglige emner i skolen: Demokrati og medborgerskap

Demokrati og medborgerskap har blitt et tverrfaglig tema i skolen. Her har vi samlet bøker for barn og ungdom som tar for seg temaer knyttet til politikk og samfunnsforhold. (Oppdatert 31.08.23)

Bøker for unge voksne

Unge voksne er en prioritert målgruppe for mange bibliotek. Her har vi samlet romaner, tegneserier og diktsamlinger som kan være aktuelle for aldersgruppen. (Oppdatert 13.09.23)

Bøker om ytringsfrihet

Ytringsfrihet er både en individuell menneskerettighet og en forutsetning for et fungerende demokrati. Her er bøker som bidrar til å belyse ytringsfrihet fra ulike sider. (Oppdatert 13.09.23)

Bøker for en enklere skolehverdag

Hvordan kan man støtte barna i læringsprosessen og hjelpe dem til å få en best mulig hverdag på skolen? Her har vi samlet bøker som tar for seg skolestart og leksehjelp for elever i grunnskolen. (Oppdatert 31.07.23)

Identitet og kulturelt mangfold

Her har vi samlet noen bøker for barn og ungdom som på ulike måter handler om identitet og mangfold i det norske samfunnet. Bøkene kan også passe til arbeid med tverrfaglige emner i skolen. (Oppdatert 13.09.23)

Manga for alle

Føler du at du ikke helt har grepet på manga? Audhild Tjugen, som har ansvar for formidling av manga ved Haugesund folkebibliotek, gir deg her innføringen du trenger.

Bøker og filmer om LHBT+

Her har vi samlet bøker og filmer som på ulike måter tar for seg kjønnsidentitet og seksuell orientering. (Oppdatert 13.09.23)

Bøker om krigen i Ukraina

Her har vi samlet noen bøker og filmer om Russland og Ukraina som kan hjelpe deg med å forstå bakgrunnen for krigen. (Oppdatert 13.09.23)

Lettleste bøker på engelsk for barn og ungdom

Det utgis stadig flere lettleste bøker på engelsk, og markedet bugner av fine titler der leseglede er stikkordet. Her har vi samlet anbefalte bøker som passer for henholdsvis barn og ungdom.

Fotball

Det er få ting her i verden som skaper sterkere følelser enn fotball. Her har vi samlet et knippe bøker for unge og eldre fotballentusiaster. (Oppdatert 14.09.23)

Bøker om naturen og klimakrisen

Her har vi samlet tilgjengelige bøker som kan gi mer kunnskap om hva som skjer med klimaet, og hvordan vi som enkeltmennesker og som samfunn kan bidra til å redde naturen og miljøet. (Oppdatert 14.09.23)

Uteliv

Livet er best ute, og det er mange måter å nyte naturen på. Her har vi samlet bøker som gir inspirasjon til å komme seg ut av huset. (Oppdatert 29.09.23)

True crime

True crime har etablert seg som en populær sjanger i Norge, og her finner du bøker og filmer basert på krimgåter fra det virkelige liv. (Oppdatert 21.09.23)

Tverrfaglige emner i skolen: Folkehelse og livsmestring

Her har vi samlet et variert utvalg av bøker knyttet til temaene folkehelse og livsmestring for både små og store lesere. (Oppdatert 14.09.23)

Et liv på nett

Temaer knyttet til digitalisering, sosiale medier og nettvett er svært aktuelle. Her har vi samlet bøker som tar for seg disse temaene på ulikt vis. (Oppdatert 31.08.23)

Tverrfaglige emner i skolen: Bærekraftig utvikling

Her har vi samlet bøker og filmer for barn og ungdom som tar for seg natur og miljøvern. bøkene kan passe til arbeid med tverrfaglige emner i skolen. (Oppdatert 21.09.23)

Ungdom og psykisk helse

I de siste tiårene har andelen unge som sliter psykisk vært gradvis økende. Her finner du bøker om barn og ungdommers psykiske helse. (Oppdatert 29.09.23)

Filmer basert på bøker

En vellykket filmatisering kan bringe ny aktualitet til en bok og introdusere den for nye lesere. Her har vi samlet filmer og serier som baserer seg på kjente og populære bøker. Disse kvalitetsfilmene er selvsagte titler å ha i filmhylla på biblioteket. (Oppdatert 12.09.23)

Romaner om klimafremtiden

Her har vi samlet noen romaner som skildrer ulike scenarier i kjølvannet av store klimaendringer. Historiene foregår et stykke inn i fremtiden, og beskriver hvordan ulike veivalg kan komme til å prege fremtiden vår.

Mennesker på flukt

Krig og flyktningkrise har i de senere år aktualisert flukt og flyktninger som tema i litteraturen. Her har vi samlet aktuelle bøker som formidler fortellinger og erfaringer fra mennesker på flukt. (Oppdatert 06.09.23)

Samisk historie og kultur

Vi har samlet et utvalg bøker om samisk historie og kultur. Her finner du både skjønnlitterære bøker og sakprosa til voksne, barn og ungdom. (Oppdatert 29.09.23)