Blant vårens nye tegneserieromaner er flere av de beste norske, ifølge Aud Kristine Johnsen i Biblioteksentralen. Her skriver hun om tre favoritter så langt i 2021.

Tegneserieromaner eller tegneseriebøker blir stadig mer populært, og ikke bare blant barn og ungdom. Mange voksne har også fått øynene opp for de nye kvalitetsseriene. Utvalget er stort. Det er spenningsserier, humoristiske serier, faktategneserier og masse fantasy. Mange av de beste er gledelig nok norske, og jeg har tatt for meg et lite utvalg.

(Denne artikkelen er tidligere pulibsert på Bibliotekenes Hus)

Arnulf Øverland gjenoppstanden
 

Blasfemi av Trond J. Stavås og utgitt på Gyldendal forlag er rettet mot ungdom og voksne. Den unge journalisten Ida får i oppdrag fra Adresseavisa å reise til Bergen og Oslo for å skrive en artikkel om Arnulf Øverland. Blasfemiparagrafen er i ferd med å bli vekket opp igjen på grunn av oppstyr rundt teaterstykket «Guds blå baller» som går på Nationaltheatret. Da hun kommer til Øverlands gamle leilighet i Bergen, oppdager hun at Øverland bor der, 130 år gammel og fremdeles i live. Herfra går det bare oppover, uten at jeg vil røpe mer av handlingen.

I dette formatet er det ikke plass for dype skildringer, men Ida er en fin type, smart og oppegående. Både for unge og voksne lesere er det lett å få sympati med henne. Det er gøy med Øverland og diverse bipersoner – ikke minst når de stikker innom Grotten og støter på en kunstner med kittel og klovnemalende dame.

Blomstrende språk og tegninger. Gjennomført og grundig begge deler. Gjenkjennelige bymiljøer hele veien. Varierende oppslag gjør at leseren stadig får noe nytt og spennende å forholde seg til.

Supert for skoleelever, for i tillegg til problematikken rundt ytringsfrihet lærer vi masse om Øverland. Passer selvsagt for alle som liker en god fortelling og fine og morsomme personer. Du er nødt til å kjøpe konseptet med en 130 år gammel Øverland, men det er forbausende lett. Dette var interessant og morsomt! Jeg koser meg med at Stavås putter inn aktuelle konflikter som han lager egen vri på.

Kultklassikeren Blindpassasjeren som tegneserieroman
 

Når du er så gammel som meg husker du SF-serien Blindpassasjeren som gikk på NRK for første gang i 1978. Om ikke alle detaljene sitter, husker du i alle fall ordet «Biomaten» uttalt med dramatisk røst av blant andre Henny Moan. Det var SF-foregangsmennene Bing & Bringsværd som sto bak manuset. Nå har Sigbjørn Lilleeng laget en grafisk versjon av kultklassikeren, Inntrenger, og den er utgitt på Ena forlag med støtte fra Leser søker bok.

Stjerneskipet Marco Polo med besetning er på vei hjem etter oppdrag på planeten Rossum da noe vekker besetningen fra dvalen utenom timeplanen. De har fått med seg en blindpassasjer fra Rossum, og nå har BIOMATEN tatt plassen til én av dem. Biomaten må finnes og destrueres, ellers blir skipet og menneskene om bord tilintetgjort. Det er spennende å følge jakten på biomaten, og å se hva som skjer med forholdet mellom personene i en slik ekstrem situasjon.

Lilleengs tegnestil med røffe, mangainspirerte tegninger i svart-hvitt passer utmerket til tonen i det over 40 år gamle manuset. Noen sider har bare en stor tegning, de fleste har ruter med snakkebobler. Dialogen er lett å følge, skriften er lett å lese. Boka er tiltenkt ungdomstrinnet, men den er også fin for eldre ungdom og voksne.

Superpopulære Nordlys med ny bok
 

Tegneserieromaner byr også på gode lesestunder for den yngre garde, også her har vi gode, norske skapere. Jeg har lest ferdig Trollriket, fjerde bok i serien Nordlys av Malin Falch utgitt på Egmont. Serien har blitt superpopulær hos barna, og det skjønner jeg veldig godt. Kombinasjonen av vikinger, vesener fra norsk folketro, eventyr og mangastil fungerer rett og slett kjempegodt. Bøkene er en estetisk nytelse. De er så godt laget, både tegninger, lay-out og alt. Personene er sympatiske men ikke perfekte, og er lette for unge lesere å identifisere seg med dem enten de er glade, sinte, redde, triste eller tapre.

I «Trollriket» dukker det opp en ny figur, hulderjenta Tirill. Hun har selvfølgelig magiske evner, og dessuten et kjapt hode både når det kommer til humor og problemløsing. Hun har en helt egen personlighet, som leser kjenner du igjen huldra fra eventyrene. Det store spørsmålet er om vi og våre helter kan stole på henne …

Når du legger til en vanvittig spennende handling, er det ikke rart at leserne elsker dette universet. Jeg var spent på om forfatteren ville klare å holde koken like godt i bok 4 som i bok 1, og svaret er at denne er minst like spennende og fin som den første boka. 

Falch forteller og tegner så selv en 60 år gammel leser kan tro på troll. Jeg satt på kontoret og leste som forberedelse til denne artikkelen da vinden utenfor plutselig fikk det til å smelle i persiennene. Jeg skvatt nesten opp i neste etasje. Sånn skal det være! I denne fjerde boka må Sonja, Lotta og Espen begi seg inn i trollriket for å finne og redde Sonjas onkel Henrik. Det er duket for masse spenning, mange sterke følelser og – heldigvis – en god porsjon humor, hvorav Tirill står for mye i denne omgang.

Finn tegneserieromaner enkelt i nettbutikken.

Nå har vi gjort det enklere å søke etter tegneserieromaner og tegneserier. Velg «Form» under «Filter» og kryss av for «Tegneserie», så søker du opp tegneserier, tegneserieromaner (grafiske romaner), manga med mer i ett søk og får enkelt en god oversikt i hva som er i salg.