IBX DEBUGGING
IBX User NOT ACTIVE
Reisetipset: San Francisco
Hvis jeg måtte velge en favorittby tror jeg det måtte bli San Francisco. Hvis jeg kunne valgt meg et annet sted i verden å bo, ville det blitt San Francisco. En by som for meg har alt: kultur, sjarm, arkitektur, historie, varme, hyggelige mennesker, parker, shopping, bokhandlere, godt klima - for å nevne noe. Ikke rart drømmere, bohemer, rebeller og mange andre har strømmet hit siden gullrushet i 1849. Jeg har vært så heldig å få besøke byen tre ganger, men vil stadig tilbake. Det er så mange områder jeg fortsatt ikke har fått sett og opplevd.

Det beste med San Francisco
Det beste jeg vet med San Francisco er at du kan gå rundt og utforske byen. Du er ikke avhengig av bil for å komme deg rundt, slik som i for eksempel Los Angeles. I San Francisco kan du gå rundt i nabolagene og bare observere, og la inntrykkene synke inn mens du nyter en kaffe eller te på en gatekafe. Eller du kan ta en cable car (eller buss) dersom du ikke orker å gå mer. San Francisco har et godt kollektivsystem som tar deg med rundt til byens ulike bydeler. Noen av mine favorittbydeler er North Beach, Haight-Ashbury, Pacific Heights og The Mission.

En annen ting som jeg også elsker ved San Francisco er alle dens uavhengige bokhandlere. For eksempel The Booksmith i Haight street, eller Green Apple Books i Clement street, eller Chronicle Books i Union Street (Chronicle Books er for øvrig et forlag som gir ut egne bøker i ulike kategorier, fra ungdomsbøker til kokebøker, i tillegg til papirvarer, og som har utsalg tre steder i San Francisco). Jeg tror San Francisco er den eneste byen jeg har vært hvor jeg aldri har vært innom en av de store bokhandlerkjedene, for eksempel Barnes & Noble. Det har vært lettere å komme seg til en uavhengig bokhandel, og det liker jeg.

North Beach og det litterære San Francisco
North Beach er San Franciscos svar på Little Italy. Her finner du sjarmerende kafeer og restauranter med tradisjonell italiensk mat. I North Beach finner du også et lite stykke litteraturhistorie. I 1950-årene var dette hjemmet til beatgenerasjonen. Kjente, bohemske forfattere og poeter som Jack Kerouac, Lawrence Ferlinghetti og Allen Ginsberg bodde her. Lawrence Ferlinghetti, en av de siste (om ikke den siste) gjenlevende av beatgenerasjonen, startet i 1953 den legendariske bokhandelen og forlaget City Lights Books. I dag, over 60 år senere, er den en av byens mest elskede og populære bokhandlere. Og dette er en av mine absolutte favorittbokhandlere! Forrige gang vi var i byen bodde vi kun to minutter unna. Det var helt fantastisk å kunne gå ned kl. 23 på kvelden og finne seg en ny bok fra det varierte utvalget de har. De holder åpent til så sent som kl. 24 (noe som er helt utenkelig her i Norge, for en uavhengig bokhandel i hvert fall). Her kan du med andre ord gå og titte i timevis om du vil. Av og til har de også opplesninger av forfattere i sitt poetry room.

The Ruins of California og lesetips
Ofte har bokhandlere egen plassering for de ansattes bokanbefalinger. Det har de også på City Lights, og det er som regel her jeg har funnet noen skatter når jeg har vært innom. Første gangen jeg var innom fant jeg en av de fineste oppvekstromanene jeg har lest, The Ruins of California (Penguin 2007) av Martha Sherrill. Det handler om Inez og hennes familie, familien Ruin i 1970-årenes San Francisco og California. Foreldrene til Inez er skilt, og Inez splittes mellom to verdener. På den ene siden står moren Connie, tidligere flamencodanser, og Connies’ mor Abuelita, en peruansk immigrant som jobber som husholderske. På den andre siden er faren Paul, en selvopptatt, smart og elskende mann, og moren hans, en dame som kommer fra gamle penger. Hun tar med Inez på ridetimer og teselskap, som er mer ment som et forsøk på å forandre Inez. Et sted imellom det uskyldige og rolige livet med moren Connie og Abuelita i en forstad til L.A., og det mer overilte, men spennende, ekstravagante livet med faren i San Francisco, forsøker Inez å skape sitt eget liv og hjem. En rørende og tøff historie, rett og slett.

Et annet lesetips er å plukke med seg en av Ferlinghettis egne diktsamlinger. Han har blant annet skrevet flere dikt om/fra San Francisco. Hvis man ikke har lyst å lese dem på originalspråket, ble Og Homer kom, så ut som Odyssevs (Flamme 2014) utgitt i fjor, en samling av Ferlinghettis dikt gjendiktet av Jan Erik Vold. Linda Klakkens Den siste beatpoeten (Flamme 2010) er også verdt å få med seg. Her skildres blant annet møtet mellom Klakken og Ferlinghetti.

Når du er kommet hjem fra en helt fantastisk tur, kan du mimre tilbake med boken See San Francisco: through the lens of SFGIRLBYBAY (Chronicle Books 2015) av Victoria Smith, en kjent blogger som har bodd i San Francisco i over 20 år. Gjennom sine bilder har hun dokumentert byens mange nabolag. En nydelig fotobok med korte tekster om hvert nabolag.

Det er så mye jeg kan skrive om San Francisco, men det er det rett og slett ikke plass til. Min anbefaling er derfor: dra til San Francisco og opplev denne magiske byen på egen hånd! Bare lov meg en ting, ta deg en tur innom i hvert fall en av byens bokhandlere :)