IBX DEBUGGING
IBX User NOT ACTIVE
Det fantastiske hjørnet - september 2015
Månedens spenningsserie!

Noen som trenger spennende lesestoff til høstferien? Nidstången av Åsa Larsson og Ingela Korsell, illustrert med tegneserier av Henrik Jonsson, er første bok i Pax-serien, som skal bli på ti bøker, hvorav fire foreløpig har kommet på norsk. Den har kommet ut på Gyldendal og er utmerket oversatt av Jørn Roeim.

Brødrene Viggo på 9 år og Alrik på 12 har nylig ankommet sitt tredje fosterhjem. Mamma har alkoholproblemer og kan av og til bli borte i flere dager. Noen far hører vi ikke om. Nå er de i småbyen Mariefred ved Mälaren. Fosterforeldrene Laylah og Anders er greie, og Alrik håper de kan fortsette å bli der. Men han har problemer med ustyrlig sinne og Viggo er ganske impulsiv og langfingret, så det kan bli vanskelig. Viggo havner i trøbbel med en ekkel gutt, Simon, på skolen. Uheldigvis er faren hans lærer der or tror på alt sønnen sier. Samtidig forstår Estrid og Magnar, et eldre søskenpar i området, at onde krefter rører på seg. Det magiske biblioteket de vokter er i fare. Estrid ser i kortene sine at de får hjelp av to krigere – jeg røper såpass som at det er Viggo og Alrik. De blir testet og godkjent, men fosterforeldrene kan ikke få vite hva som skjer. Krigernes første oppdrag er ikke ufarlig. Det blir å finne og uskadeliggjøre en nidstang som noen har satt i strøket…

Forfatterne bruker vesener og historier fra skandinavisk folketro og putter det inn i moderne setting med elementer fra moderne fantasy og en touch av manga. Det blir en spennende og actionfylt handling av det, men det handler også om savn, usikkerhet og å finne seg selv og lære å bruke sine sterke sider.

Viggo og Alrik blir skildret som vanlige gutter som har en tøff oppvekst – i alle fall nesten! Begge bruker høyre og venstre hånd like godt. De har noen smykker formet som ravnevinger som gjør meg nysgjerrig, også er det temperamentet deres som heller ikke er helt vanlig. De har neppe ADHD… De voksne er også spennende, særlig Estrid. Gamle damer som er mester i å slåss med stav er definitivt noe nytt! Magnar er en stødig kar som virker mer vanlig. Fosterforeldrene er den trygge, normale havnen, skildret som fine, varme og rause folk. «Skurkene» Simon og faren hans er også troverdige – dessverre holdt jeg på å si!

Språket er enkelt, det er mye dialog, kapitlene er ganske korte. Spenning og humor er viktige virkemidler. Illustrasjonene er i svart/hvitt, actionfylte og realistiske. Guttene ser i noen av bildene eldre ut enn de er, men det synes jeg ikke gjør noe. Det gjør at helhetsinntrykket ikke blir barnslig, og det er viktig for målgruppa. Bøkene passer fint for utålmodige/utrente lesere, gjerne gutter, selv om flinke lesere av begge kjønn også kommer til å sluke dem. Ca 9-12 år selv om det røffe uttrykket kan gjøre at de vil bli lest også av de litt eldre.

Dette er spennende, interessant og moro! Jeg googlet «nidstang», og fant at forfatterne bruker den helt riktig, som det sto i sagaene.

Dette er juniorversjon av «Stallo», Engelsfors-trilogien og diverse annet. Skandinavisk urban fanyasy på sitt beste. Jeg leste bok 2 også, og den er minst like bra. Bøkene er spennende som «Marg & Bein», men i tillegg har de varme og sjel. Løp og les!