IBX DEBUGGING
IBX User NOT ACTIVE
Det fantastiske hjørnet - februar 2015
Månedens student!

OK, det er mulig at jeg jukser litt nå. Fangirl av Rainbow Rowell er jo ingen fantasyroman, men en strålende og velskrevet realistisk roman for ungdom og unge voksne. Hurra for Fontini som har kapret denne superforfatteren! Tiril Broch Aakre har oversatt, og så vidt jeg kan se har hun gjort en nydelig jobb.

Jeg skriver likevel om den på denne siden fordi hovedpersonen Cath er totalt oppslukt av fantasyserien om Simon Snow og trollmannsskolen – en fiktiv bokserie som har ganske mye til felles med Harry Potter-serien. Gjennom hele ungdomstiden har hun skrevet fanfiction om ham på nettet under navnet «Magicath» og har fått mange tusen følgere. Inntil for ikke lenge siden var tvillingsøsteren Wren også med, men nå har hun trukket seg ut. De skal begynne på universitetet, og Wren er mer enn klar for å starte på voksenlivet. Det er ikke Cath. Hun flytter motvillig inn på studenthjemmet med en fremmed romkamerat, hun liker undervisningen, men distanserer seg fra alt som har å gjøre med studentlivet. Hun er bekymret for faren, som vi skjønner har noen psykiske problemer, men det er mer enn det. Cath vil for eksempel ikke gå til spisesalen, men lagrer energibarer og peanøttsmør under senga. Jeg ble litt sprø av henne bare av å lese om det, så jeg forstår romvenninnen Reagans reaksjoner godt – det får være måte på nerdeoppførsel! Det vokser heldigvis frem et vennskap mellom dem etter hvert, og Reagans kompis Levi får også en viktig rolle i Caths nye liv. Denne prosessen er morsomt, levende og rørende beskrevet av forfatteren. Cath våger seg ut i verden og ut i det virkelige livet, hun får andre venner og forelsker seg til og med. Men Simon Snow og hans verden gir hun ikke slipp på.

Det skjer selvfølgelig mye mer. Cath får faglige utfordringer – universitetslærere skjønner seg ikke nødvendigvis på fanfiction, men Cath føler seg ikke klar for å skrive noe ut fra sitt eget liv… Forholdet mellom tvillingsøstrene blir satt på prøve fordi de gjør så forskjellige valg. Og hvordan og hvorfor har Cath blitt så «sær» som hun er i utgangspunktet? Siden Rainbow Rowell er den hun er, får vi forklaringen i nydelig plasserte små drypp utover i historien. Mange av dem kommer i dialogen – som selvfølgelig er genial. Cath har alltid vært god på dialog i Simon Snow-historiene, og der har hun noe til felles med skaperen sin.

Samtidig som vi følger Cath gjennom det første året på universitet får vi servert korte og lengre utdrag av historien hennes om Simon Snow og hans kompliserte forhold til en av medstudentene på trollmannsskolen. Det kan virke litt frustrerende og forvirrende i begynnelsen, men den observante leser oppdager snart at det er sammenhenger mellom de to historiene. Rainbow Rowell overlater ikke noe til tilfeldighetene, hverken i plotet eller språklig. Fangirl er, i likhet med hennes forrige roman, Eleanor & Park, en nytelse fra første til siste side – morsom, alvorlig, sjarmerende og troverdig. Den kan leses av de aller fleste fra ungdomstrinnet og oppover, kanskje mest av jenter og unge kvinner. Å ha et forhold til fantasy og fanfiction er en fordel, men ikke noen forutsetning – tror jeg! Herlig bok som lar leseren sitte igjen med et stort glis. Jeg gleder meg til å lese mer av Rainbow Rowell!