IBX DEBUGGING
IBX User NOT ACTIVE
Aud og Aleksanders fantasyfavoritter på engelsk

I BS-katalogen for uke 19 vil dere finne en tilbudsliste med fantasytitler. Denne listen består av Auds og undertegnedes absolutte engelskspråklige favorittbøker fra fantasysjangeren. Noen titler er dere godt kjent med og trenger neppe noen videre presentasjon. Andre titler er mindre kjente, og kanskje vil det til og med dukke opp enkelte forfattere og titler som vil være helt nye beskjentskap.

En av forfatterne jeg ønsker å trekke frem er John Stephens. Stephens har bakgrunn som manusforfatter, regissør og produsent for TV-serier som The O.C. og Gilmore Girls. I 2011 debuterte han med The Emerald Atlas, første bok i en fantasytrilogi ved navn The Books of Beginning. De tre søsknene Emma, Michael og Kate bor på barnehjem og ønsker bare å bli plukket opp av noen snille voksne. Deres foreldre forsvant på mystisk vis ti år tidligere. Etter å ha byttet mellom ulike barnehjem ender de i et mystisk hus i Cambridge Falls, hvor de finner en enda mer mystisk bok. Den mystiske boka er den første av The Books of the Beginning, tre bøker som gjør dem i stand til å reise i tid og rom. På reisen skal de møte trollmenn, uhyggelige vesener, ukjente verdener, men de kommer også nærmere sannheten om hva som skjedde med deres foreldre. Vi blir kjent med søsknene, som også blir bedre kjent med seg selv og sine egne styrker. De blir også bevisst kjærligheten de har til hverandre, enten de vil eller ei. Kate, den største i søskenflokken, kan nok kalles protagonisten – hun er den fornuftige, tøffe og modne jenta som står foran de skumleste situasjoner og må ta kjappe avgjørelser. Michael er aldersmessig i midten, og den nerdete, teoretisk anlagte og forsiktige gutten. Emma, den yngste, er impulsiv, temperamentsfull og tøff. Ettersom dette er en fantasyserie kommer det som en selvfølge når vi forstår at de tre barna har stor betydning for intet mindre enn hele universets fremtid. Forfatteren tar flittig i bruk erfaringen fra TV og lar hvert kapittel ende med en cliffhanger – som ikke blir færre med alle de gale valgene som barna tar. Det blir aldri kjedelig, det er skummelt, morsomt og effektivt fortalt. Bok nummer to, The Fire Chronicle, ble utgitt i 2012, og er noe langt mer enn en midtetappe. Stephens holder på sedvanlig vis leseren på kanten av sofaen og introduserer dessuten et nytt «univers» med sine egne lover og regler: Kate befinner seg i et fortrollet New York hundre år tilbake i tid hvor dverger, alver, kjemper, troll og drager er truet av den industrielle revolusjonen. Mens Kate har sine egne oppgaver, leter Michael og Emma etter den andre av bøkene og møter farer i en verden som får en til å tenke på Tolkiens Middle-earth. Og i bakgrunnen lurer den gode trollmannen, Dr. Stanislaus Pym, ikke helt ulik Tolkiens Gandalf, på sett og vis. I mai kommer endelig tredje og siste bok, The Black Reckoning. Jeg tror det er blitt mange både unge og voksne lesere som venter spent på avslutningen. Både ungdom og voksne kan som sagt ha glede av denne serien, som kan leses selvstendig av flinke lesere ned til tolv-trettenårsalderen.

Og omsider tok jeg motet/vettet til meg og leste Northern Lights, første bok i Philip Pullmans His Dark Materials-serie. Dette ble raskt en bok som jeg tok med på jobben for å lese i lunsjpausen, i bilen (helst som passasjer) og i øvrige ledige øyeblikk. Philip Pullman er på mange måter i sin egen klasse. Han skriver en utsøkt engelsk, bygger opp karakterene så man kan leve seg inn i dem og gir leseren innsikt i tingenes hemmeligheter litt etter litt, så nysgjerrigheten vår hele tida ligger der. Lyra Belacqua, en nysgjerrig og svært aktiv tolvåring, vokser opp på Jordan College i Oxford – i Brytain, som landet heter. Vi har nemlig her å gjøre med en virkelighet som er litt annerledes enn vår egen, men med geografiske holdepunkter og sivilisatoriske elementer vi kjenner godt fra vår egen verden. Blant annet har menneskene hver sin demon (daemon på engelsk), en personlig skapning og følgesvenn som kan forvandle seg til alle mulige dyrearter og som på mange måter representerer menneskenes sjel. Demonene kan minne om sjamanens hjelpeånder eller totemdyr. Lyra overhører noe som ikke er ment for hennes ører, og deretter går det raskt: barn forsvinner, Lyra blir assistenten til den belevne og elegante forskeren Mrs Coulter, og snart får Lyra vite at barna brukes i et grusomt, vitenskapelig eksperiment et sted i isødet oppe i nord. Deretter får hun vite at den mektige Lord Asriel, hennes egen onkel (eller det er i alle fall det hun tror han er), holdes fanget et sted i nærheten av polarsirkelen. Lyra må komme seg vekk fra den skumlere og skumlere Mrs Coulter, komme seg opp til det fjerne nord, befri barna, og befri sin onkel. Lyra rømmer, og resten er fantasyhistorie: hun får hjelp av de fargerike «gyptians» og panserbjørnen Iorek Byrnison. Og Lyra blir også klar over sine utrolige evner, som det seg hør og bør i en god fantasyfortelling. Bøkene egner seg best for større, lesesterke barn, ungdom og voksne. Pullmans trilogi om Lyras univers ble en stor salgs- og kritikersuksess og har høstet et vell av priser, blant annet The Carnegie Medal, Guardian Children’s Fiction Prize, og forfatteren vant dessuten Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne i 2005. Noen vil nok også dra kjensel på tittelen The Golden Compass, som er den amerikanske tittelen på trilogiens første bok og dessuten navnet på storfilmen fra 2007, med blant annet Nicole Kidman og Daniel Craig, som er basert på samme bok. Mens jeg gyver løs på bok to, The Subtle Knife og etter hvert The Amber Spyglass, tar jeg Auds ord om at resten av trilogien holder vann, for god fisk. Og for Pullman-fans finnes det enda to titler som er knyttet til His Dark Materials: Lyra’s Oxford og Once Upon a Time in the North. Det må også nevnes at Pullman i mange år har jobbet med en fortelling som omhandler samme univers, nemlig den etter hvert så sagnomsuste The Book of Dust. Kanskje vil den utkomme neste år, og Pullman selv har sagt at den mest sannsynlig vil omfatte to bind.

Øvrige anbefalinger på tilbudslisten vil være titler av forfattere som Laini Taylor, JRR Tolkien, Charles De Lint, Jonathan Stroud, Anne McCaffrey og Neil Gaiman. Gaiman er oppført med blant annet boka Ocean at the End of the Lane, som Aud har blogget om her.