IBX DEBUGGING
IBX User NOT ACTIVE
Futtrups filmfavoritter - oktober 2014
Denne måned bør du få med deg den lett undervurderte Kraftidioten til Hans Petter Moland før noe annet. Det er en sort komedie av beste merke som har høstet lovord, gode anmeldelser og priser i det store utland, men som fikk et litt kort liv på norske kinoer i februar. «Det er ikke lett å lykkes med blodhevn i Velferdsstaten» er uansett en tagline så god at filmen burde vunnet priser bare på det.

Det jeg synes er månedens beste utgivelse er likevel ikke Kraftidioten, selv om det også er en sortkledd komedie i vinterlandskap. I 1996 lagde brødrene Coen Fargo en film om håpløse kjeltringer, mislykkede kidnappingsforsøk og dårlig vær i Minnesota. Den største genistreken var likevel kanskje å påstå at det var basert på en sann historie, noe det aldri var. Brødrene følte likevel at det ga historien noe ekstra om man så den på falske premisser, så de valgte å gjøre det slik. Resultatet var uansett brødrenes to første Oscar-priser og en veldig, veldig god film.

Skru tiden frem atten år, og noen personer høyt oppe i en mindre tv-kanal finner ut at denne spesielle og høyt skattede filmen fortjener å få en tv-serie basert på seg. Det er sjelden en god idé. Bedre blir det heller ikke at man velger mannen bak den middelmådige spenningsserien Bones til å skrive manus og produsere serien, så det er kanskje ikke så rart at verken jeg eller mange andre hadde spesielt stor tro på dette prosjektet da det ble offentliggjort.

Men så skjedde det noe. Store navn som Billy Bob Thornton, Colin Hanks, Martin Freeman, Oliver Platt og hun som senere viste seg å være den beste av dem alle, Allison Tolman, skrev seg opp for roller. Små drypp av noen scener og hårsveiser ble sluppet før første episode, og da den gikk på tv hadde forventningene mine krøpet opp til rett under midten av skalaen. Mulig det var lurt, for resultatet var blitt langt, langt bedre enn jeg hadde forventet på forhånd.

Fargo, tv-serien, går filmen en høy gang. Man har bevart den snøkledde settingen, de norskklingende navnene og den innledende løgnen, men ellers er alt nytt. Denne gang handler det om en impotent mus av en forsikringsselger som ved hjelp av en gjennomreisende leiemorder finner sider av seg selv han ikke visste eksisterte. Et drap her og et drap der gjør den lokale politikvinnen nysgjerrig, samtidig som stadig flere gangstere ankommer byen. Det er et nett som snurrer seg sammen rundt den lille byen, men serien er smart nok til å finne på stadig nye vrier på veien.

Resultatet er en serie jeg våger å påstå slår selveste True Detective i kampen om årets beste tv-serie. Det blir kanskje som å sammenligne poteter og magneter, men jeg synes i alle fall at flere burde slå et slag for Fargo.

Skulle man være cirka sju år og ha ramlet over denne teksten ved en feiltakelse vil jeg først og fremst applaudere deg for gode leseferdigheter om du har kommet deg helt ned hit. Som belønning skal du få et tips til deg og dine likealdrende også. Karsten og Petra dro på vinterferie til Ungarn i fjor, og resultatet ble vist på kino i vinterferien i vår. Nå er det klart for Karsten og Petra på vinterferie på hjemmemarkedet også.

Filmen handler mest om Karsten som føler han ikke er like flink som kjekkasen på nabohytta, noe han akter å gjøre noe med. Underveis er det ganske spennende, ganske morsomt og veldig fint håndverk for små barn og foreldre. Jeg så den to ganger på kino, og det er ikke mange barnefilmer man kan gjøre det med uten å mislike dem. Det er et kvalitetstegn i seg selv.