IBX DEBUGGING
IBX User NOT ACTIVE
Futtrups filmfavoritter - juni 2014
Er det ikke litt forunderlig at starten på sommeren skal være tidspunktet å pumpe ut årets beste utgivelser på? Forklaringen er vel (kinorelease i forhold til Oscar + tid før en film kommer til Norge) X kortere kinovinduer ÷ Globale DVD-releaseish = grunnen, men resultatet er jo uansett at man må håpe på regn i år. Hvordan skal du ellers få tid til å se det jeg mener er best i en måned så fullstappet at jeg ikke rekker å trekke frem gode titler som Much Ado About Nothing, Justified sesong 3 og American Hustle? Merk deg alle sammen til en regnværsdag, men det er faktisk noen som er enda bedre enn disse også.

Best av alle er The Wolf of Wall Street, en film jeg personlig likte veldig godt, men jeg kjenner også flere som mener at den var overfladisk, ufin og totalt blottet for moral. Jeg er enig i alle tre, men mener fortsatt den er bra. Greit nok, hovedpersonen Jordan Belfort, er en klassisk **** da filmen starter og har ikke lært noe tre timer senere. Det er da heller ikke poenget.

Det er en en slags advarsel om hvordan makt og velstand korrumperer, og ekstremt velstand korrumperer ekstremt. Det er ikke meningen at man skal like Belfort, og det er det vel forhåpentligvis ikke mange som gjør heller. Ta det for det det er, en veldig underholdende film, laget av en Scorcese som bobler av overskudd.

Huh, det blir visst plass til noen ord om American Hustle også. Filmen ble nominert til 10 Oscar-priser i år, inkludert alle de store kategoriene (skuespiller/skuespillerinne, birollene, regi, og film), men gikk tomhendt hjem den kvelden. Det føltes sikkert urettferdig, men om man ser på vinnerlisten er det ikke mange man kan hevde er direkte feil.

Men til filmen. Det handler om en svindler på syttitallet som roter seg inn med en ekstremt ambisiøs FBI-agent og deretter tvinges til å svømme med langt større fisker enn han egentlig ønsker. Det som løfter den opp og ut av dette relativt tradisjonelle plottet er først og fremst skuespillerne. Det sier litt at en mann som Jeremy Renner kan gjøre sin beste rolle til nå i karrieren og ikke bli nevnt med ett ord av noen. Alt rampelys skinte i stedet på Jennifer Lawrence som ung og udugelig kone, Christian Bale med verdens vakreste hentesveis og en fin ølmage og Bradley Cooper, oppfinneren av krøllene. Det ble mye hårsnakk, men hadde de også vært nominert i den ikke-eksisterende kategorien for Beste hår hadde de vunnet i alle fall den Oscaren.

Regien er ved David O. Russell, en mann som etter hvert begynner å få en ganske god rekke filmer i beltet. Siden 2010 har han levert The Fighter, Silver Linings Playbook og denne, tre filmer som til sammen har 25 Oscar-nominasjoner. Det er det ingen andre som kan matche.

Skulle det bli veldig dårlig vær i juni kan det jo kanskje være greit med en serieanbefaling også? Justified er allerede nevnt, men begynn i så fall med starten og vit at sesong to er enda bedre enn sesong en. Men vi kan ikke prate om tv-serier i juni uten å prate om True Detective.

True Detective er i bunn og grunn et klassisk detektivdrama. Jeg ønsker ikke å ødelegge noe for noen, men det er en sånn serie der saken ikke er like viktig som folkene som løser den. Kall det et karakterstudie satt til Sørstatene, tyllet inn i bayousk mystikk, fattigdom, religion og spede forsøk på normalitet. Det er kanskje en beskrivelse mer egnet til å skremme vekk enn friste, men du går i så fall glipp av noen av de beste skuespillerprestasjonene du får se på tv i 2014. Matthew McConaughey vant Oscaren for sin rolle i Dallas Buyers Club, men han kommer til å ta alle tv-priser for denne. Samtidig må man gi Woody Harrelson hederlig omtale for sin innsats. Det undertrykte dyret han skjuler bak det stramme fjeset er verdt en pris eller to det også.

Serien ble hyllet av hele verden da den kom, og serieskaperen er allerede i gang med sesong 2, denne gang satt i California. Det er alt som vites så langt, men basert på hva de fikk til i første sesong er det all grunn til å glede seg.