IBX DEBUGGING
IBX User NOT ACTIVE
Futtrups filmfavoritter - juli 2014

Juli er kanskje ikke en stor filmmåned tradisjonelt sett, men med det været avisene truer med i disse tider kan det være greit å ha en anbefaling eller to i bakhånd. Måneden byr på filmatiseringer av kjente bøker som Boktyven og Divergent for henholdsvis store og små, samt Oscarvinnere som Dallas Buyers Club, Her og Nebraska. Jeg har dessverre ikke fått sett noen av disse så litt regn i sommer tar jeg imot med takk, men etter kritikkene å dømme er de ganske bra hele bunten.

En jeg derimot har sett er All is Lost, en strålende dramafilm om en mann alene til sjøs. Det starter med et dunk og en kollisjon med en container som har falt av et lasteskip. Mannen, hvis navn aldri blir kjent så la oss kalle ham Robert Redford, er en ressurssterk og erfaren seiler, men det hjelper lite i kamp mot havet. Uten navigasjonsutstyr må han kjempe mot de vanskeligheter han seiler inn i, og det hele går sakte fra vondt til verre. Når naturkreftene gjør sitt beste for å ta liv av deg har man som menneske lite å stille opp med.

Det er ikke det at handlingen er så overraskende her. Skip passerer nære men ikke nære nok, stormer kommer og går, haier sirkler, solen skinner og så videre. Han ramler inn i de meste som kan gå galt på havet i total stillhet, men det er merkelig fengslende og fascinerende. Æren for dette tilfaller selvsagt Robert Redford, filmens eneste skuespiller. Han klarer å gjøre en karakter, fullstendig uten noen bakgrunnshistorie som kan gjøre ham sympatisk overfor publikum, interessant, sterk og med motiverte handlinger. Det er virkelig et studie i skuespillerkunst dette.

Litt ros må også gis til manusforfatter og regissør J. C. Chandor. Dette er hans andre film (det svært gode finansdramaet Margin Call er debuten), og han er helt klart et navn å merke seg.

Når jeg tenker meg om er egentlig All is Lost Gravity, bare til havs. Hovedpersonen befinner seg alene og så langt unna andre mennesker som mulig, det er en kamp mot klokka for å overleve og de har kun seg selv. Gravity har riktignok en halvteit og påklistret bakgrunnshistorie for Sandra Bullock og en hel der mer fancy effekter, men ellers er det samme film. Jeg vil ikke ta fra Gravity noen velfortjente Oscar, men hvis den fikk sju burde absolutt All is Lost hatt et par-tre også.

En bitteliten tv-serie til slutt? Black Mirror er en tv-serie antologi der temaet er teknologi ispedd et snev av dystopi og paronoia. Den starter med at den britiske tronarvingen kidnappes og for å slippe henne løs må statsministeren ha sex med en sau på direktesendt tv. De neste episodene handler om reality-tv og utroskap. Trenger du egentlig vite noe mer?