IBX DEBUGGING
IBX User NOT ACTIVE
Futtrups filmfavoritter - desember 2014
eg vurderte å bruke desember på å anbefale den faste rekka med julefilmer jeg ser hvert år (Elf , The Nightmare before Christmas, Love Actually og Livet er vidunderlig, men så fant jeg ut at det jo faktisk gis ut en hel del gode filmer i årets siste måned. Og ta det med ro, jeg skal ikke anbefale Transformers: Age of Extinction. Fool me four times, og så videre.

Det er jo snart jul og derfor på tide å få ut årets største barnefilmer på DVD og BD. Min datter på fire koste seg med Gubben og katten, og jeg må trekke frem Guardians of the Galaxy for eget bruk. Det som etter alle solemerker burde vært Marvels første skikkelige bomfilm ble av flere grunner i stedet en av deres aller morsomste. Så hvordan klarte de å få en relativt ukjent gjeng fra et lite stykke ut i periferien av Marvels univers, regissert av mannen bak, riktignok overraskende gode, B-filmer som Slither og Super (tagline: Shut up, crime!) til å bli såpass vellykket? Svaret er en blanding av en tunge godt plantet et stykke ut i kinnet, et velskrudd og inkluderende manus selv for førstegangsreisende og ikke minst Chris Pratt.

Det hele handler om en liten gruppe utskudd ledet av mennesket Peter Quill som må hindre en ond monstermann ved navn Ronan å få tak i en dings som kan utslette alt. Ellerno. Det er ikke poenget, selve objektet de er ute etter har ikke vært mindre viktig i en film siden Indiana Jones lette etter Arken i «Raiders of the Lost Ark». Denne magiske kula de leter etter eksisterer kun for å få Quill og hans bande samlet og for i senere filmer å kunne tvinne deres liv sammen med resten av Marvel-universet. Så spesielt originalt er det ikke, men det er gøy.

Skjønt, litt originalt er det. Det er jo ikke ofte man samler et gående kjempetre, en skyteglad grevling og en eks-wrestler og lar dem herje som de selv vil. Men den viktigste personen er Chris Pratt. Han er mest kjent som stemmen i LEGO-filmen og kjempemorsom/udugelig i tv-serien Parks & recreation, og gjør utrolig mye av en ganske tradisjonell rabagastrolle. Hans sjarme, filmens uhøytidelige historie og humor og visuelle effekter en skikkelig popkornfilm verdig. Det er gøy og forsøker ikke være noe annet. Sånt er lett å like.